Γενικά

Είναι χτισμένη στα 700 μ. Μαζί με τον οικισμό Λογγίτσι, στα 340 μέτρα, έχουν 219 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011), που διακρίνονται για την εργατικότητά τους. Κύρια απασχόληση τους η γεωργία, η παραγωγή κάρβουνου και οι οικοδομικές εργασίες. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται ανάπτυξη στη μελισσοκομία. Το χωριό Βούλπη μέχρι το 1890 ονομάζονταν Κίστα, ενώ άγνωστο παραμένει το πότε και το γιατί μετονομάστηκε σε «Βούλπη» η οποία λέξη προέρχεται απο το λατινικό “Vulpus” και σημαίνει “αλεπού”.
Οικισμοί που εντάσσονται στη Βούλπη : Λογγίτσι, Τριανταφυλλούλα, Σφολιανά, Καλλιθέα (Κατσούλι), Καρνέικα

Τοποθεσία

Περιτριγυρίζεται από βουνά όπου στο βόρειο σημείο συναντάμε το βουνό Φούρκα, όπου εκεί συνελήφθη το 1808 ο Αετός των Αγράφων, Κατσαντώνης. Στο ΝΔ σημείο συναντάμε το λόφο του Αϊ Θωμά “ οχυρωμένο” από τα απομεινάρια του αρχαίου τοίχους και ορατότητα ως την Αιτωλ/νια. Στο κάτω μέρος του λόφου, συναντάμε το πλάτωμα του Αϊ Τρύφωνα με το εκκλησάκι και το κιόσκι του όπου μαζί με τον Αϊ Θωμά έχουν την πιο μαγευτική θέα της λίμνης Κρεμαστών.

Τουριστική Περιήγηση

Αξίζει να επισκεφτείτε τα Καρνέικα, για να θαυμάσετε από εκεί μια ακόμα επιβλητική εικόνα των Αγράφων, φροντίζοντας να πάρετε πληροφορίες για το δρόμο που θα σας οδηγήσει στον οικισμό. Αν είστε λάτρης της πεζοπορίας, οργανώστε τις διαδρομές σας στις πλαγιές της Φούρκας, για να φτάσετε στην καρδιά των Αγράφων. Το χωριό είναι γνωστό τόσο για το αρχαίο του φρούριο, στον Αϊ – Θωμά, όσο και για το ότι από εκεί οι Τουρκαλβανοί πέρασαν αιχμάλωτο και δεμένο τον αρματολό ήρωα Κατσαντώνη. Περπατήστε μέσα την φύση μέχρι τον Άγιο Τρύφωνα, όπου το δασαρχείο έχει διαμορφώσει ένα χώρο αναψυχής κατάλληλο για τους επισκέπτες, που θέλουν να ξεκουραστούν και να ζήσουν μοναδικές στιγμές αναζωογόνησης στην ελληνική ύπαιθρο. Κατεβαίνοντας χαμηλότερα προς τις ακτές της λίμνης, περνάτε από τον οικισμό Λογγίτσι, εάν θελήσετε να φτάσετε από αυτή την διαδρομή μέχρι τη Γέφυρα Τατάρνας, ώστε να συνεχίσετε με προορισμούς τα κάτω χωριά του Δήμου.

Εκδηλώσεις

Η μεγαλύτερη γιορτή μας είναι η Κοίμηση της Θεοτόκου τον Δεκαπενταύγουστο που πραγματοποιείται από την ενορία του χωριού.
Του Αγίου Γεωργίου γιορτάζει η εκκλησία στο συνοικισμό Καρνέικα αλλά και ένα εκκλησάκι μέσα στο χωριό.
Στον οικισμό Λογγιτσίου την 1η Σεπτεμβρίου η καθιερωμένη γιορτή για την Κατάθεση Της Τιμίας Ζώνης Της Θεοτόκου, που κανονικά γιορτάζεται 31 Αυγούστου με αντίστοιχη οργάνωση  διήμερου πανηγυριού.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον πρόεδρο της Τ.Κ. Βούλπης, κ. Κωνσταντίνο Νιαβή – τηλ: 6972217531