Γενικά

Η Τοπική Κοινότητα Τριδένδρου (Βελισδόνι) υπάγεται στη Δημοτική Ενότητα Αγράφων και είναι κτισμένη στην πλαγιά της δεξιάς όχθης του Αγραφιώτη σε υψόμετρο 980μ. κάτω από τις υψηλές κορυφές Κοτρώνα, Αϊ-Λιάς, Καυκιά, Πετρωτά και Αγριοκυδωνιά από το οποίο φαίνεται όλη η απλωσιά του χωριού.

Ονομασία

Ακούγοντας κανείς το όνομα του μικρού μας χωριού «Τρίδεντρο», ίσως απορήσει και ίσως σχηματίσει την βεβιασμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα χωριουδάκι με φτωχή βλάστηση. Ίσως αστειευτεί κιόλας λέγοντας: «Μόνο τρία δέντρα έχει το χωριό σας;». Η πραγματικότητα όμως, ουδεμία σχέση έχει με την ονομασία του. Ακόμα καλύτερα μια εξόρμηση στο χωριό, είναι η πιο εύγλωττη απάντηση. Το Τρίδενδρο ή Τρίδεντρο Ευρυτανίας είναι ένα πανέμορφο, γραφικό χωριουδάκι με άφθονη βλάστηση. Κρυμμένο κάτω από τις κορυφές Τσούμα, Πετρωτά, Καυκιά, Μαράθια, Καρακώστα και Αγριοκυδωνιά είναι από τα μικρότερα χωριά του δήμου Αγράφων, με 50 μόνιμους κατοίκους το χειμώνα. Βρίσκεται στη δεξιά όχθη του ποταμού Αγραφιώτη, σε υψόμετρο 980 μ. Παλιά είχε την ονομασία Βελισδόνι, από το όνομα του Νικόλαου Βελισδονίτη , αρχίατρου του σουλτάνου, τον 17ο αιώνα, που πιστεύεται ότι καταγόταν από εκεί. Η διαδρομή και μόνο προς το χωριό προδιαθέτει για το τι θα αντικρίσει κανείς. Πλήθος από καταπράσινα έλατα στολίζουν τα περήφανα ψηλά βουνά της Ευρυτανίας.

Περιήγηση- Αξιοθέατα

Πλησιάζοντας κανείς προς το Τρίδεντρο, μέσα από μία υπέροχη διαδρομή με φόντο τα καταπράσινα έλατα, τα τρεχούμενα νερά και τα επιβλητικά βουνά, το πρώτο πράγμα που βλέπει να προβάλλει, είναι πέρα από τα διάσπαρτα παραδοσιακά σπίτια, ο τρούλος και το καμπαναριό της εκκλησιάς του Αϊ-Δημήτρη. Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου του χωριού βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και ήταν κτισμένη από το 1921 όπου το 1973 γκρεμίστηκε ο παλιός Ναός και το ίδιο έτος ξανακτίστηκε. Μπροστά από τον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, βρίσκεται το παλιό δημοτικό σχολείο που επαναλειτούργησε το 2008, για δύο χρόνια. Συγκίνηση πλημμύρισε τους κατοίκους του χωριού, όταν είδαν την πόρτα του σχολειού να ξανανοίγει μετά από πολλά χρόνια.

Στην είσοδο του χωριού, μπορεί ο ταξιδιώτης να κάνει μια στάση και να ξεδιψάσει με το δροσερό, τρεχούμενο νερό της «καμαρόβρυσης». Πρόκειται για την παλιά, πετρόχτιστη βρυσούλα, κάτω από τον ίσκιο των πλατάνων, που χαιρετά κάθε χωριανό ή μη, με τον ερχομό του στο χωριό. Το Τρίδεντρο έχει να προσφέρει σε όποιον έχει την ευκαιρία να το επισκεφτεί, πολλές πινελιές παράδοσης, ιστορίας και φυσικά απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς.

Εκτός από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, υπάρχουν και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και το εκκλησάκι του Αϊ-Λιά που αξίζει κανείς να επισκεφτεί.  Η μικρή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, χτίστηκε πρόσφατα, στην θέση που ήταν παλιά κτισμένο ένα μικρό εκκλησάκι. Κάτω από την εκκλησία αυτή, δεσπόζει επιβλητικός ο μέγας πλάτανος, μνημείο εμβληματικό του χωριού. Πιστεύεται ότι στον μεγάλο και αιωνόβιο πλάτανο, με περιφέρεια που ξεπερνά τα 12 μέτρα, κατοικούσε μια τριμελής οικογένεια, γι’ αυτό καλείται και «πλάτανος-σπίτι». Η θέα και μόνο αυτού του τεράστιου πλατάνου και η ανάκληση της ιστορίας του, εντυπωσιάζει και τον πιο δύσπιστο. Νότια του χωριού, στη θέση «Κελιά» στα Γατέικα, βρίσκονται πολλά ερείπια κτισμάτων, κατά πάσα πιθανότητα ήταν κελιά της μονής της Στάνας, μιας και είναι μικρή η απόσταση μεταξύ τους.

Πέραν από τις ιστορικές εκκλησίες, η συνάντηση με το Τρίδεντρο είναι ταυτόχρονα και συνάντηση με την παράδοση. Τα παραδοσιακά χτισμένα σπιτάκια των μόνιμων κατοίκων, αλλά και των παραθεριστών, τους καλοκαιρινούς μήνες, οι πέτρινες βρυσούλες με τις καμάρες τους σε διάφορα σημεία του χωριού, καθώς και τα λιθόστρωτα μονοπάτια δίνουν την πιο αντιπροσωπευτική εικόνα του παραδοσιακού χωριού. Να σημειωθεί πως η φιλοξενία των κατοίκων, οι οποίοι ανοίγουν κυριολεκτικά την αγκαλιά τους και το σπιτικό τους σε κάθε ταξιδιώτη, είναι ένα επιπλέον δελεαστικό στοιχείο για κάποιον που σκέφτεται να επισκεφτεί αυτό το μέρος.

Δραστηριότητες

Ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, τα δροσερά νερά, ο καθαρός αέρας, οι περίπατοι στις βουνοκορφές και τα ποτάμια αποτελούν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Για τους λάτρεις μάλιστα, της περιπέτειας η ορειβατική διαδρομή προς το Ασπρόρεμα ή προς τη Γιανίντσαρη, θα τους αποζημιώσει με τον καλύτερο τρόπο.
Αν κάποιος λοιπόν, πάρει την απόφαση να περιηγηθεί στο δήμο Αγράφων, δε θα πρέπει να παραλείψει να επισκεφτεί το Τρίδεντρο ή για τους παλιούς Βελισδόνι. Οι εικόνες που θα πάρει μαζί του, φεύγοντας από αυτόν τον μικρό παράδεισο επί γης, θα είναι μοναδικές. Ιστορία, παράδοση και φυσικό κάλλος συνθέτουν αυτό το κρυμμένο χωριουδάκι, που περιμένει όποιον είναι πρόθυμος να το ανακαλύψει.

Εκδηλώσεις

Το εκκλησάκι του Αϊ-Λιά βρίσκεται σε περίοπτη θέση πάνω από το χωριό και εκεί κάθε χρόνο, ανήμερα της γιορτής του (20 Ιουλίου), τελείται λειτουργία και πανηγύρι. Το ετήσιο πανηγύρι του Αϊ-Λιά, εκτός από ευλογία για όποιον παρευρίσκεται, είναι και μια ευκαιρία αντάμωσης των συγχωριανών.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Τριδένδρου κ. Παναγιώτη Πεσλή – τηλ: 6974253936