Τα Επινιανά ή Πηγγιανά που είναι κτισμένα σε υψόμετρο 1100 μ. ήταν ένα παραδοσιακό κτηνοτροφικό χωριό το οποίο ραγδαία εξελίσσεται σε ένα σημαντικό τουριστικό προορισμό για φυσιολάτρες, πεζοπόρους και ορειβάτες. Σύμφωνα με μια εκδοχή, η παλιά του ονομασία δείχνει ότι εδώ κατά την αρχαία εποχή της ακμής του υπήρχε “κάτι το καλό και παινεμένο”.

Στα Επινιανα ανήκουν οι συνοικισμοί Φτέρη, Ανηφόρα και Ασπρόρεμα, οι οποίοι κατοικούνται μόνο το καλοκαίρι.

Από τα μνημεία του χωριού,ξεχωρίζουν οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και του Προφήτη Ηλία, καθώς και η όμορφη βυζαντινή βρύση στην είσοδο του χωριού. Απέναντι από τα Επινιανά, μέσα στα βράχια είναι φωλιασμένη η Παναγία η Στάνα, ένα από τα πιο όμορφα μοναστήρια των Αγράφων. Η Παναγία θεωρείται η αγία των Αγράφων και τιμάται από όλους τους Αγραφιώτες.

Ως μοναδικά θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν τα φαράγγια, Αγραφιώτη στην Τρύπα, το Φτερόρρεμα, με την Άπατη Γη και το Ασπρόρεμα. Ιδιαίτερα όμορφο είναι το μονοπάτι της Ανηφόρας.

Στο χωριό λειτουργεί ξενώνας ενώ υπάρχουν και χώροι εστίασης. Βρείτε αναλυτικές πληροφορίες στις λίστες διαμονής και χώρων εστίασης από την παρούσα ιστοσελίδα του Δήμου Αγράφων.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Επινιανών κ. Γαντζούδης Κωνσταντίνος – τηλ: 6972330058