Το χωριό Τριπόταμος βρίσκεται στο Δυτικό τμήμα του Νομού Ευρυτανίας σε μια γλώσσα ξηράς που εισχωρεί μέσα στην τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών σε υψόμετρο 540 μ. Απέχει 70 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι.

Πριν μερικά χρόνια εδώ ενώνονταν τρία ποτάμια, ο Αχελώος (Ασπροπόταμος), ο Αγραφιώτης και ο Μέγδοβας. Μετά την κατασκευή του φράγματος σκεπάστηκαν απ’ τα νερά της λίμνης.Το φράγμα στέρησε στο χωριό τον εύφορο κάμπο του αλλά του προσέδωσε απαράμιλλη ομορφιά. Τα πλούσια χωράφια πνίγηκαν στα νερά της λίμνης. Οι περισσότεροι κάτοικοι έφυγαν και εγκαταστάθηκαν στον κάμπο της Αιτωλ/νίας. Έμειναν περίπου πεντακόσιοι. Σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοί του είναι περίπου 250.
Σε μια κατωφέρεια της Αηδονοράχης είναι κτισμένο το Μοναστήρι της Τατάρνας, σε ένα χώρο καταπράσινο με εξαίσια θέα προς τη λίμνη και τα βουνά του Βάλτου. Στο βάθος το φράγμα, ή μάλλον το γεώφραγμα, γιατί δεν είναι από μπετόν αλλά από χώμα και χαλίκι, για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Η Μονή Τατάρνας – Εκκλησίες

Σύμφωνα με την παράδοση το Μοναστήρι ιδρύθηκε το δωδέκατο αιώνα (1.111). Από αυτό σώζονται μόνο ερείπια στη θέση Παληομονάστηρο.
Το 1555 κτίσθηκε πάλι το μοναστήρι απ’ τους ιερομόναχους Δαυίδ και Μεθόδιο.Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας υπέστη πολλές καταστροφές και αναστηλώθηκε την περίοδο 1841-43 από Βαυαρό αρχιτέκτονα. Στα νεώτερα χρόνια επλήγη πάλι από πυρκαγιά το 1955 και από κατολίσθηση το 1963, ενώ το σημερινό μοναστήρι άρχισε να κτίζεται το 1969.
Στο μοναστήρι λειτουργεί μουσείο με σπάνια βιβλία, εκκλησιαστικά σκεύη και εικόνες, μεταξύ των οποίων και η περίφημη ψηφιδωτή εικόνα της Άκρας Ταπείνωσης του δεκάτου τρίτου αιώνα.

Στην κορυφή του Αη-λιά έχει ανεγερθεί καινούρια μεγάλη εκκλησία αφιερωμένη στον Προφήτη.

Γέφυρες

Στο παρελθόν η Ευρυτανία συνδεόταν με την Αιτωλ/νία μέσω ενός πέτρινου γεφυριού, του γεφυριού της Τατάρνας.
Στα πόδια του γεφυριού αυτού ανάβλυζε η μεγάλη Νερομάνα της Μαρδάχας. Από αυτήν και μόνο ο Αχελώος (Άσπρος) άλλαζε χρώμα και κατηφόριζε γαλάζιος. Τώρα το γεφύρι βρίσκεται βυθισμένο βαθιά μέσα στα νερά της λίμνης. Στο γεφύρι της Τατάρνας διεξήχθη η πρώτη μάχη της Επανάστασης του 1821 στη Στερεά Ελλάδα. Εκεί ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με λίγα παλλικάρια, τον Ηγούμενο του Μοναστηριού Κυπριανό και τους καλογέρους εξουδετέρωσαν τουρκικό απόσπασμα που συνόδευε χρηματαποστολή από φόρους χωρίς να πάρουν τα χρήματα.

Μετά την κατασκευή του φράγματος κτίστηκε μια νέα γέφυρα συνολικούμήκους 500 μ., η οποία σχεδιάστηκε από τον Πανεπιστημιακό Αρίσταρχο Οικονόμου. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή κατασκευή η οποία έχει αποσπάσει τρία διεθνή βραβεία, κυρίως λόγω του υπερμεγέθους μεσαίου τόξου της που φθάνει τα 196 μέτρα.
Στην άλλη πλευρά της χερσονήσου η γέφυρα του Μανώλη, κτισμένη από πέτρα και κουρασάνι, έργο του δέκατου έβδομου αιώνα, στέκει ακόμα σε πείσμα του χρόνου και του νερού της λίμνης που κάθε άνοιξη ανεβαίνοντας την πνίγει ως το λαιμό.

Πριν από μερικά χρόνια έστησαν δίπλα νέα γέφυρα με μπετόν και σίδερα. Έγιναν εγκαίνια, εκφωνήθηκαν πανηγυρικοί. Στην πρώτη κατεβασιά του Αγραφιώτη παρασύρθηκε και εξαφανίσθηκε.

Αξιοθέατα

Στο άκρο της χερσονήσου βρίσκεται το Παληόκαστρο. Κορυφή γεμάτη ερείπια, τείχη πελασγικά, Κυκλώπεια από την εποχή των Αγραίων.

Στην περιοχή Λαχανόκηπος, μια περιοχή κατάφυτη από αριές και πλατάνια με πέτρινες βρύσες έχει κατασκευασθεί απ’ το Δήμο Φραγκίστας μία νέα όμορφη κατασκευή που χρησιμεύει ως χώρος εκδηλώσεων.

Εκδήλωση

Εδώ πραγματοποιείται κάθε χρόνο την ημέρα της Πεντηκοστής η εκδήλωση για την πρώτη μάχη της Επανάστασης του 1821 στη Ρούμελη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Τοπική Κοινότητα Τριποτάμου, επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο κ. Αθανάσιο Βασιλείου – τηλ: 6984075991