Γενικά

Το χωριό Μάραθος (Μύρεση ή Μύρισι) βρίσκεται στη ρίζα ενός αγέρωχου βράχου , πάνω στον οποίο στέκει γερά γαντζωμένο εδώ και πολλούς αιώνες. Ανήκει στο Δήμο Αγράφων και απέχει από το Καρπενήσι 35 χλμ. Βρίσκεται σε υψόμετρο 890μ. περίπου και περιβάλλεται από τις κορυφογραμμές του Προσηλιάκου, του Κουκοτού και του Φτερούσιου.  Συνοικισμοί του χωριού αποτελούν το Στύλο, το Σέλο, η Κλοποκίτσα, η Δραμάλα, και η Τσιλίστα.

Ιστορικά

Πρόκειται για ένα ιστορικό χωριό, διότι είναι ο τόπος που γεννήθηκε ο πρωτοκλέφτης των Αγράφων Αντώνης Μακρυγιάννης – Κατσαντώνης. Στα χρόνια των Κατσαντωναίων η Μύρεση μετρούσε 30 οικογένειες, σύμφωνα με τον Γάλλο Ιστορικό E. Pouqueville, αργότερα στην απογραφή του 1907 αριθμούσε 403 κατοίκους, ενώ σήμερα οι κάτοικοι μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Αξιοθέατα 

Σθεναρή αντίσταση στο χρόνο προβάλλουν τα θολωτά γεφύρια, οι πέτρινοι νερόμυλοι και ο Ιερός Ναός των Αγίων Ταξιαρχών, ο οποίος αποτελεί στολίδι του χωριού. Επίσης στην πλατεία του χωριού δεσπόζει η προτομή του Αντώνη Κατσαντώνη η οποία υποβαστάζεται σε ένα πέτρινο βάθρο . Η προτομή αυτή του ένδοξου Ήρωα Κατσαντώνη, είναι μια εντυπωσιακή δημιουργία του γλύπτη Παπασάικα που τοποθετήθηκε στην πέτρινη πλατεία το 1993. Η πρωτοβουλία για τη σύλληψη αυτής της ιδέας ήταν του “Συλλόγου των Απανταχού Μαραθιωτών”.

Εκδηλώσεις

Από το 1993 καθιερώθηκε ετήσια επέτειος προς τιμήν του Ήρωα Κατσαντώνη με την επωνυμία “Κατσαντώνεια“. Ως ημερομηνία τέλεσης αυτής της επετείου καθιερώθηκε η Κυριακή πριν του Αγίου Πνεύματος.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Μαράθου κ. Νικόλαο Μπούρα στο τηλ: 6974922478