Η Δημοτική Ενότητα Βίνιανης του Δήμου Αγράφων, αποτελούσε τον πρώην Καποδιστριακό Δήμο Βίνιανης με έδρα το Κερασοχώρι και έκταση 152,729 km².
Στη Δημοτική Ενότητα Βίνιανης υπάγονται έξι (6) Τοπικές Κοινότητες:
(πατήστε πάνω στο όνομα της κάθε Τοπικής Κοινότητας για να δείτε περισσότερα)
ΓΕΝΙΚΑ – ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Η Δημοτική Ενότητα Βίνιανης απέχει από την Αθήνα 320 χιλ. και προσφέρεται για θερινό και χειμερινό τουρισμό. Το όμορφο και καθαρό περιβάλλον, σε συνδυασμό με το υψόμετρο και το ιδανικό κλίμα αποτελούν πόλο έλξης τουριστών για εναλλακτικό τουρισμό και όχι μόνο. Τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Βίνιανης προσφέρουν την μοναδική τους αυθεντικότητα, την ομορφιά, τα ήθη και τις παραδόσεις τους, την παραδοσιακή τους κουζίνα. Ο επισκέπτης εδώ βρίσκει ότι του στέρησε η φύση στα αστικά κέντρα και γίνεται ένα με αυτή. Ο τομέας της γεωργίας είναι δύσκολος λόγω του εδάφους. Η κτηνοτροφία, τα καπνά, η ελιά, η μελισσοκομία και ο τουρισμός αποτελούν τις κύριες απασχολήσεις των κατοίκων. Η περιοχή ως κατ’ εξοχήν δασοσκεπής εκμεταλλεύεται από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς.
Η Δημοτική Ενότητα Βίνιανης αποτελούσε τμήμα του πρώην Δήμου Αγραίων-Αγράφων από το 1832-1872. Ο Δήμος Αγραίων από το 1872-1912 αποτελούνταν από τα εξής χωριά: Κερασοχώρι (έδρα), Βίνιανη, Δάφνη, Μαυρομμάτα, Χρύσω, Άγιος Δημήτριος, Ανατολική Φραγκίστα, Δυτική Φραγκίστα, Παλαιοχώρι,, Μαραθιάς, Επισκοπή, Τριπόταμος, Παλαιοκατούνα και Βούλπη. Το 1999 δημιουργήθηκε ο Δήμος Βίνιανης [Ν. 2539/1997] αποτελούμενος από τα εξής χωριά: Κερασοχώρι (έδρα), Άγιος Δημήτριος, Βίνιανη, Δάφνη, Μαυρομμάτα, και Χρύσω.
Γεωγραφική θέση: Βρίσκεται στο κεντρικό και βορειοδυτικό τμήμα του Νομού. Συνορεύει Βόρεια και Δυτικά με το Νομό Καρδίτσας και με τις Δημοτικές Ενότητες Αγράφων και Φραγκίστας του Δήμου Αγράφων και Καρπενησίου, Κτημενίων και Φουρνά του Δήμου Καρπενησίου.
Γεωμορφολογία: Το έδαφος καλύπτεται από μεγάλα ορεινά συγκροτήματα με μεγάλες εδαφικές κλίσεις εναλλαγή μοναδική της βλάστησης, αλλά και λίγες πεδινές εκτάσεις παραποτάμιες κυρίως στις περιοχές Λογγιές Μαυρομμάτας, Βίνιανης και Κρυονερίου. Στις πολλές εναλλαγές βλάστησης του τοπίου ευδοκιμούν πολλά αρωματικά φυτά όπως τσάι, ρίγανη, τήλιο κ.λ.π.
Αρκετά φαράγγια μεγάλου μήκους διαρρέονται από τα ποτάμια Αγραφιώτη, Μέγδοβα, Γαβρενίτη, Χρυσιώτη, Μπεσιώτη, και Κερασοβίτη δεκάδες παραπόταμοι και χιλιάδες πηγές .
Λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους της βλάστησης των παραποτάμιων περιοχών η περιοχή γίνεται πόλος έλξης ανάπτυξης και αναπαραγωγής υδρόβιων και άγριων ζώων όπως αγριόχοιροι , λαγοί, πέρδικες, ζαρκάδια, αγριόγιδα, φασιανοί, κ.λ.π
Κλίμα: Η Δημοτική Ενότητα σε ένα τμήμα της βρέχεται από την λίμνη των Κρεμαστών. Το κλίμα είναι ήπιο ξερό μεσογειακό.
Υψόμετρα οικισμών: Κυμαίνονται από 380 έως 1150 μέτρα.
Υψόμετρα βουνών: Κόψη (1941μ.) Καυκί (1753μ)
Κάτοικοι: 967 άτομα το χειμώνα, 2.500-3.000 άτομα την καλοκαιρινή περίοδο.
Απασχόληση: 60% κτηνοτροφία, Τουρισμός 20%, Γεωργία 15%, 5% λοιπά επαγγέλματα ( μελισσοκομία ).