Γενικά

Το Κερασοχώρι (Κεράσοβο μέχρι το 1930), βρίσκεται σε υψόμετρο 1100μ. στις παρυφές του όρους των Αγράφων, το Καυκί το οποίο δεσπόζει της γύρω περιοχής και έχει 473 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011) , εκ των οποίων οι 267 είναι μόνιμοι κάτοικοι της Κρέντης, του μεγαλύτερου οικισμού του Κερασοχωρίου. Εκτός από την Κρέντη στην Τ.Κ. Κερασοχωρίου υπάγονται και οι οικισμοί Αγία Τριάδα και Σκαμνιά.
Σήμερα, το Κερασοχώρι είναι η έδρα του καλλικρατικού δήμου Αγράφων από το 2011, ύστερα από τη συνένωση των πέντε προγενέστερων καποδιστριακών δήμων, του δήμου Αγράφων, Απεραντίων, Ασπροποτάμου, Βίνιανης και Φραγκίστας. Συνεχίζουν να έχουν την έδρα τους στο χωριό, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, καθώς και υπηρεσίες εξυπηρέτησης των πολιτών του δήμου.

Ιστορικά στοιχεία

Το Κερασοχώρι υπήρξε πρωτεύουσα του τέως Δήμου Αγραίων. Αγραίοι ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής όπως αναφέρει ο Αριστοτέλης στα Πολιτικά του. Τεκμήρια της εποχής των Αγραίων φαίνεται ότι υπάρχουν στο Κάστρο του Κερασοχωρίου όπου διασώζονται ίχνη αρχαίου οικισμού και μέρος φρουριακού τείχους. Η γεωγραφική θέση του Κερασοχωρίου υποστήριξε την ανάπτυξη του χωριού κατά τους βυζαντινούς χρόνους.
Στους προεπαναστατικούς χρόνους το 1767 ο Γιάννης Μπουκουβάλας, πρωτοπαλίκαρο του Δήμου Σταθά, με 300 κλεφταρματωλούς επιτέθηκε στον τουρκαλβανό Μούρτο Χούσιο, παππού του Αλή Πασά και προκάλεσε σοβαρές απώλειες. Εδώ και ο Κώστας Βελής, το άξιο κερασοχωρίτικο τέκνο, ύψωσε στις 10 Μαΐου 1821 τη σημαία της Επανάστασης. Σε ένα δημοτικό τραγούδι για τους Μπουκουβαλαίους το Κερασοβο αποκαλείται «Μεγάλη Χώρα» , όχι τόσο για τον πληθυσμό του, αλλά όσο για τη θέση του ως κέντρο της περιοχής, ως πρωτεύουσα.
Το παλιό Κεράσοβο είχε ωραία πέτρινα σπίτια, πλακόστρωτους δρόμους και ισχυρούς προύχοντες. Μερικοί έμεναν σε ιδιόκτητους πύργους, όπως οι Δασκαλόπουλοι. Το Κεράσοβο ως κοινότητα ακμάζει δημογραφικά κατά τον 18ο αιώνα. Σε επιγραφή του 1725 χαρακτηρίζεται ως κώμη.
Σε άλλη επιγραφή του 1761 η κοινότητα αποκαλείται Μέγα Κεράσοβο. Ο Αθανάσιος Ιατρίδης, γνώστης της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου γράφει κατά λέξη «Ήκμαζε τότε το χωρίον τούτο, έχον υπερ τας τριακοσίους οικογενείας οικήτορας και πάνω από 1500 κατοίκους». Στα 1799 λειτουργεί σχολείο «κοινών γραμμάτων» όπου δίδασκε ο ονομαστός δάσκαλος Παπαιωάννης από το ίδιο χωριό. Είναι γνωστοί και άλλοι «λογιώτατοι». Παράλληλα στο Κεράσοβο υπάρχουν έμποροι και ακμάζουν διάφοροι επαγγελματίες, ιδίως ράφτες παραδοσιακών στολών και τσαρουχοποιοί.
Στα χρόνια της αντίστασης στο Κεράσοβο λειτούργησε το στρατηγείο του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τους Σαράφη και Σάντο και στην παλιά Βίνιανη είχε την έδρα της η πρώτη Κυβέρνηση της ελεύθερης Ελλάδας.
Μετεμφυλιακά, το Κερασοχώρι προσπαθεί να ανακάμψει – όπως και ολόκληρη η Ελλάδα- και ως κεφαλοχώρι καταφέρνει να έχει αρκετά μεγάλη ανάπτυξη. Έχει αρκετές υπηρεσίες και από τη δεκαετία του ’60 και έπειτα λειτουργεί και εξατάξιο Γυμνάσιο με οικοτροφείο για τους μαθητές που έρχονταν από άλλα χωριά.
Τέλος, κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών το Κερασοχώρι αποτελούσε τόπο εξορίας για πολλούς από τους τότε αντιφρονούντες.

Αξιοθέατα

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκκλησία της Παναγίας με αξιόλογες μεταβυζαντινές τοιχογραφίες του 18ου αιώνα και ο ναός της Αγίας Παρασκευής με ξυλόγλυπτο τέμπλο σπάνιας ομορφιάς και τέχνης, έργο του φημισμένου τεχνίτη Κυρίτση.

Στο Κερασοχώρι, υπάρχουν ανεξίτηλα χαραγμένα τα σημάδια της ιστορίας τα οποία εντοπίζονται στα διάφορα κτίσματα του χωριού, που έχουν αντέξει στο πέρασμα του χρόνου.

Μέσα στο χωριό υπάρχουν πέντε εκκλησίες, η καθεμία από τις οποίες έχει τη δική της ξεχωριστή διαδρομή στο χρόνο: ο Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής, ο Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο Ι.Ν των Αγίων Αποστόλων, ο Ι.Ν. του Προφήτη Ηλία και ο Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου στο κοιμητήριο του χωριού. Στα περίχωρα του χωριού εντοπίζονται οι ιεροί ναοί της Αγίας Θεοδώρας και του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Για τις Εκκλησίες του Προφήτη Ηλία και του Αγίου Γεωργίου δεν υπάρχουν στοιχεία που να μαρτυρούν το χρόνο κτίσης . Υπήρχαν σίγουρα πρίν το 1940. Έχουν ανακαινιστεί μετά το 1950.
Υπήρχαν αρκετές ακόμη εκκλησίες στο Κεράσοβο όπως ο ΄Αγιος Αθανάσιος στο καμάρι, ο ΄Αγιος Τρύφωνας προστάτης των αμπελουργών και των γεωργών στις Φτέρες , ο ΄Αγιος Νικόλαος στο Καραούλι, η Αγία Κυριακή, ο Άγιος Μηνάς.

Τουριστική Υποδομή

Στις μέρες μας, στην Τοπική Κοινότητα Κερασοχωρίου αλλά και στην Κρέντη υπάρχει αξιόλογη τουριστική υποδομή (ξενοδοχείο, ενοικιαζόμενα δωμάτια, χώροι εστίασης, καφε-bar, minimarkets κ.α.) Περισσότερες πληροφορίες για τη διαμονή σας αλλά και για τους χώρους εστίασης, μπορείτε να δείτε στον παρόντα ιστότοπο, στην κατηγορία ¨Τουρισμός¨.
Επίσης στην τοποθεσία «Σύνορο» υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδο ποδοσφαίρου και μπάσκετ) καθώς και παραθεριστικό κέντρο των ΕΛ.ΤΑ.

Πρόσβαση

Η έδρα του Δήμου Αγράφων απέχει 34χλμ από το Καρπενήσι.
Το ΚΤΕΛ Καρπενησίου διέρχεται καθημερινά από το Κερασοχώρι με προορισμό το Ραπτόπουλο.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Κερασοχωρίου κα Χρήστος Κοσμάς – τηλ:6974821230