Community-Centre-Agrafa_opt

Τι είναι το Κέντρο Κοινότητας

Το Κέντρο Κοινότητας (Κ.Κ.) Δήμου Αγράφων αποτελεί μια νέα κοινωνική δομή που λειτουργεί  στο Δημοτικό Κατάστημα Δυτικής Φραγκίστας από τον Σεπτέμβριο του 2017  και  έχει συσταθεί με βάση το Άρθρο 4 του Ν. 4368/2016 (ΦΕΚ 21/Α) «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» και τη σχετική ΚΥΑ και με χρηματοδότηση της λειτουργίας του από το Ε.Π. “ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020”, σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 256/20-01-2017 Απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας περί Ένταξης της Πράξης με τίτλο «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αγράφων» και MIS 5002016 στο Ε.Π. «ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020».

Η δημιουργία των Κέντρων Κοινότητας έχει ως στόχο να συμβάλει στην δημιουργία  ολοκληρωμένης προσέγγισης σχεδιασμού και εφαρμογής της κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο. Γενικά, τα Κέντρα Κοινότητας είναι οι αισθητήρες κάθε Δήμου για όλες τις υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας που χρειάζεται ο πολίτης. Αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με την κοινωνική υπηρεσία του κάθε Δήμου. Από εκεί ο πολίτης έχει την δυνατότητα να ενημερώνεται για όλα τα επιδόματα που δικαιούται, όλους τους φορείς, υπηρεσίες και προγράμματα που του παρέχουν κοινωνική φροντίδα οποιαδήποτε μορφής, σε επίπεδο Δήμου, Περιφέρειας ή επικράτειας.

Αποτελούν τον βασικό «πυρήνα» διευρυμένων υπηρεσιών τύπου “One Stop Shοp”, με εξατομικευμένη ολιστική προσέγγιση, τα οποία, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών του κάθε Δήμου, αποτελούν μία δράση «ομπρέλα» παρέχοντας υπηρεσίες οι οποίες ανταποκρίνονται και ενισχύουν τις πολιτικές που ήδη υλοποιούνται ή προγραμματίζονται, όπως η καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), το επισιτιστικό πρόγραμμα του ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους), η απονομή προνοιακών παροχών σε χρήμα για άτομα με αναπηρία, το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερήλικων καθώς και τα έξοδα κηδείας αυτών, η εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ κλπ.

Με τη λειτουργία τους επιδιώκεται η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης.

Παρεχόμενες Υπηρεσίες

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου Κοινότητας, είναι οι εξής:

Α) Υποδοχή -Ενημέρωση – Υποστήριξη των πολιτών
Β) Συνεργασία με Υπηρεσίες και Δομές
Γ)  Παροχή Υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και θα διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων.

Α. Υποδοχή -Ενημέρωση – Υποστήριξη των πολιτών

  • Πληροφόρηση ή/και παραπομπή των πολιτών στα προγράμματα πρόνοιας και κοινωνικής ένταξης που υλοποιούνται σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο όπως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους, κοινωνικές δομές και υπηρεσίες όπως το Βοήθεια στο Σπίτι, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, τα Κέντρα Διημέρευσης- Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με αναπηρία, τα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, κ.α.
  • Υποστήριξη των πολιτών για την ένταξη τους στα προαναφερόμενα προγράμματα και με ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή υποστήριξης κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης για το πρόγραμμα Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Τα στελέχη της δομής φροντίζουν τόσο για την ορθή συμπλήρωση των αιτήσεων όσο και για την συλλογή των απαραίτητων συνοδευτικών εγγράφων και δικαιολογητικών.

Β. Συνεργασία με Υπηρεσίες και Δομές

  • Συνεργασία και παραπομπή αιτημάτων σε άλλες κοινωνικές δομές και υπηρεσίες π.χ. Ξενώνες Αστέγων, Ξενώνες Κακοποιημένων Γυναικών και θυμάτων διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, Κοινωνικά Φροντιστήρια, Δομές Ψυχικής Υγείας, Δομές για ΑμεΑ, Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί, Προγράμματα για Ηλικιωμένους, Προγράμματα για Ρομά, Προγράμματα για Μετανάστες κλπ.
  • Συνεργασία και παραπομπή αιτημάτων:
    α) σε υπηρεσίες απασχόλησης (π.χ. ΟΑΕΔ) για την ένταξη των ωφελούμενων σε προγράμματα κατάρτισης, δράσεις απασχόλησης, επιμορφωτικά σεμινάρια καθώς φυσικά και σε θέσεις εργασίας
    β) σε φορείς αρμόδιους για την εφαρμογή προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς.

Συνεργασία με την τοπική αγορά εργασίας με στόχο την ένταξη των ανέργων. Στόχος είναι η ανάπτυξη επαφών και τακτικής επικοινωνίας με φορείς εκπροσώπησης των εργοδοτών και των εργαζομένων (π.χ. Επιμελητήρια, ενώσεις και ομοσπονδίες εργαζομένων, κλπ). Σημειώνεται ότι ο στόχος της εν λόγω ενέργειας δεν είναι η υποκατάσταση της λειτουργίας των Δημόσιων Υπηρεσιών Απασχόλησης (ΟΑΕΔ), αλλά κυρίως

α) η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων για την αναγκαιότητα αντιμετώπισης της ανεργίας στην περιοχή του Δήμου και για την ύπαρξη συγκεκριμένης δεξαμενής προσφερόμενου εργατικού δυναμικού και ειδικοτήτων

β) η επαφή του επιχειρηματικού κόσμου με τους ανέργους μέσα από τη συμμετοχή σε κοινές δραστηριότητες (π.χ. ημερίδες)

Γ. Παροχή Υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και θα διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων.

Το Κέντρο Κοινότητας δύναται να παρέχει υπηρεσίες που αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων αυτού. Ενδεικτικά αναφέρονται οι κάτωθι υπηρεσίες:

  • Παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης για την ένταξη στην αγορά εργασίας, υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού κ.α.
  • Παροχή συμβουλευτικής ψυχοκοινωνικής στήριξης σε παιδιά, ενήλικες και οικογένειες
  • Ανάπτυξη δράσεων δημιουργικής απασχόλησης και μαθησιακής στήριξης παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας, σε συνέργεια με τα προγράμματα εκπαίδευσης που υλοποιούνται (εκπαιδευτικές δραστηριότητες, μαθησιακή υποστήριξη, παροχή γευμάτων, υποστήριξη σχολικού περιβάλλοντος κ.α.).
  • Προγράμματα για συνδρομή στη δημιουργία ευκαιριών για νέους, π.χ. επαγγελματικός προσανατολισμός για εφήβους, βελτίωση δεξιοτήτων, πολιτισμικές δραστηριότητες, προγράμματα νεανικής συμμετοχής και στήριξης, σε συνεργασία με το Συνήγορο του Παιδιού και άλλες υπηρεσίες και δομές.
  • Διοργάνωση εκδηλώσεων με επιμορφωτικό, επικοινωνιακό και κοινωνικό περιεχόμενο όπως: οργάνωση ομάδων γειτονιάς για την ανάληψη κοινοτικών πρωτοβουλιών και την ενεργοποίηση των πολιτών, διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων προληπτικής ιατρικής και συνθηκών υγιεινής διαβίωσης, δικτύωση με φορείς της τοπικής κοινωνίας (σχολεία, πολιτιστικοί σύλλογοι, επαγγελματικοί φορείς κλπ) για μεικτές πρωτοβουλίες δράσεων για την τοπική ανάπτυξη, την καταπολέμηση της σχολικής διαρροής, κ.α.
  • Μεικτές δράσεις για την κοινωνικοποίηση και την κοινωνική ένταξη, ειδικότερα (αλλά όχι αποκλειστικά) για μαθητές ΑμεΑ, παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, Ρομά και Δικαιούχους Διεθνούς Προστασίας
  • Συγκέντρωση και διανομή βασικών αγαθών.
  • Ανάπτυξη Δικτύου Εθελοντισμού που είτε θα συνδράμει το προσωπικό του Κέντρου Κοινότητας κατά περίπτωση, πάντοτε υπό την εποπτεία του και με βάση τις οδηγίες και κατευθύνσεις του, είτε θα συμβάλλει στις δράσεις των υπολοίπων δομών αντιμετώπισης της φτώχειας, υπό τις οδηγίες και τον έλεγχο του τακτικού προσωπικού των δομών αυτών.

Νομοθετικό Πλαίσιο

Τα Κέντρα Κοινότητας είναι δομές που σχεδιάστηκαν από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ιδρύθηκαν σε Δήμους και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Θεσμοθετήθηκαν με τον ν. 4368/16 (ΦΕΚ 21 Α΄/21.02.2016) και την Κοινή Υπουργική Απόφαση με Α.Π. Δ23/ΟΙΚ. 14435-1135/29.03.2016 που ορίζει τις ελάχιστες προδιαγραφές λειτουργίας τους (ΦΕΚ 854 Β’/30.03.2016). Στο ν. 4445/16 (ΦΕΚ 236 Α/19-12-2016) περιγράφεται το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης το οποίο θα παρακολουθεί τη λειτουργία των Κέντρων Κοινότητας.

Δικαιώματα ωφελούμενων

Για τους ωφελούμενους εξασφαλίζονται κατ’ ελάχιστον τα εξής

  • Ψυχοκοινωνική υποστήριξη και εργασιακή συμβουλευτική (ή διασύνδεση με αντίστοιχες υπηρεσίες)
  • Διασύνδεση με τους φορείς και προγράμματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους για παροχές και υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας
  • Πληροφόρηση αναφορικά με τα προγράμματα κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας που υλοποιούνται σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο.
  • Λήψη των υπηρεσιών κατά το διάστημα των προβλεπόμενων ωρών και ημερών λειτουργίας του Κέντρου και των ωρών παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών
  • Πλήρης σεβασμός της ιδιωτικότητας, των θρησκευτικών και πολιτικών πεποιθήσεων, της εθνοτικής και φυλετικής καταγωγής και του σεξουαλικού προσανατολισμού του.

Συνεργασία με άλλες δομές

     Στόχος της λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας είναι να αποτελέσει κεντρικό σημείο αναφοράς για την καταγραφή και αξιολόγηση των αναγκών των ωφελούμενων πολιτών και τη διασύνδεση τους με επιμέρους φορείς και Υπηρεσίες (Υπηρεσίες ΟΤΑ, Δημόσιες Υπηρεσίες, εθελοντικές οργανώσεις, οργανισμούς κοινωνικού χαρακτήρα κλπ) για την βέλτιστη εξυπηρέτηση των αναγκών αυτών, παρέχοντας ταυτόχρονα ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών και άλλων υπηρεσιών προς αυτούς.

     Στο πλαίσιο αυτό το Κέντρο κοινότητας δύναται να αναπτύσσει συνεργασίες με κοινωνικούς φορείς και δομές παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, με φορείς προώθησης της απασχόλησης, με τον ιδιωτικό τομέα (επαγγελματικοί και εργοδοτικοί φορείς, κλπ) και με την τοπική κοινότητα γενικότερα (π.χ. δήμους, αθλητικούς, πολιτιστικούς ή άλλου είδους συλλόγους, εκπαιδευτική κοινότητα) με βασικό σκοπό τη βέλτιστη διασύνδεση του Κέντρου Κοινότητας με την τοπική κοινότητα, την ένταξη των ωφελουμένων σε αυτήν και συνεπώς την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής σε τοπικό επίπεδο.

Στελέχωση- Διεύθυνση & Στοιχεία Επικοινωνίας – Ωράριο λειτουργίας

Το Κέντρο Κοινότητας στελεχώνεται από τρεις υπάλληλους με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) και πιο συγκεκριμένα από δύο Κοινωνικούς Λειτουργούς και από μία Διοικητικό υπάλληλο.

Διεύθυνση: ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ | Δυτική Φραγκίστα, Δυτική Φραγκίστα, 36071
Για οποιαδήποτε πληροφορία τα στοιχεία επικοινωνίας των υπαλλήλων  είναι:

Ώρες λειτουργίας:

Το Κέντρο  Κοινότητας του Δήμου Αγράφων  λειτουργεί  καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, πέντε ημέρες την εβδομάδα, επί οκταώρου βάσεως και συγκεκριμένα από Δευτέρα έως Παρασκευή 7:00 με 15:00.