Γενικά

Η Τοπική Κοινότητα του Μαραθιά με 91 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011), ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Φραγκίστας και με τους διάσπαρτους οικισμούς του φαντάζει ιδιαίτερα γραφικό, σκαρφαλωμένο στο μικρό δασωμένο ύψωμα. Οι οικισμοί που υπάγονται σε αυτόν είναι ο Κάτω Μαραθιάς, ο Μεσαίος Μαραθιάς, η Αμύριανη και το Παρκιό.

Ιστορικά στοιχεία

Στους Μαραθιάδες έγινε μάχη στις 3-11-1828 κατά του Καρυοφίλμπεη με επικεφαλής του ελληνικού τμήματος το Γάλλο στρατηγό Dentzel. Ο Γάλλος ζήτησε βοήθεια από τους Έλληνες αγωνιστές Τζαβέλλα και Στάϊκο, η οποία δεν όμως δεν μπορούσε να του δοθεί τη συγκεκριμένη στιγμή και έτσι αναγκάστηκε σε αποχώρηση.

Περιήγηση

Η περιοχή είναι πλούσια σε νερά από τις πηγές και έχει σημαντική παραγωγή καρυδιών, φασολιών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Από τον κάτω Μαραθιά, ο δρόμος κατάλληλος μόνο για μικρά αυτοκίνητα, ανεβαίνει στο Μεσαίο Μαραθιά και από εκεί στην Αμύριανη. Στον οικισμό Παρκιό που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Μέγδοβα και καλωσορίζει στο Δήμο Αγράφων τον επισκέπτη που διέρχεται από Καρπενήσι, υπάρχει η όμορφη Γέφυρα Μέγδοβα και εγκαταστάσεις για τους φίλους των ποταμίσιων αθλημάτων, όπως καγιάκ και κανό. Στο Παρκιό λειτουργεί επίσης και παραδοσιακό μουσικό καφενείο.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Εκπρόσωπο της Τ.Κ. Μαραθιά κ. Βασίλειο Μπαλατσιά – τηλ: 6978331587