Γενικά 

Η Δαφνούλα Ευρυτανίας βρίσκεται δυτικά του Νομού και ανήκει στον Δήμο Αγράφων. Υπάγεται στο δημοτικό διαμέρισμα Νέου Αργυρίου. Κατοικούν περίπου 150 μόνιμοι κάτοικοι. Το υψόμετρο του χωριού είναι περίπου 500 μέτρα και είναι από τα ποιο χαμηλά υψόμετρικά από την γύρω περιοχή χωριά. Στο χωριό λειτουργεί δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο. Οι κάτοικοι είναι κυρίως κτηνοτρόφοι και γεωργοί. Παλαιότερα οι περισσότεροι ήταν παραγωγοί καπνού.

Ιστορία

Το χωριό παλά ονομαζόταν Μεγάλη Χώρα ή Μεγάλο Κεράσοβο (λόγω αρκετού πληθυσμού που είχε το Κεράσοβο – σημερινό Κερασοχώρι και έδρα του Δήμου). Πολλοί λένε ότι ονομαζόταν ή τουλάχιστον το ξεχώριζαν ως Μεγάλος Πλάτανος. Η κύρια ονομασία που ακόμα και σήμερα αναφέρετε είναι το Κερασοβάκι. Οι κάτοικοι ζούσαν διασκορπίσμένοι σε οικισμούς όπως η Αγία Βαρβάρα, Ημεροδέντρια, Ποτισκά, Παλιούρα, Παλιοκόπρι κτλ και το 1950 μετανομάστηκε στην ονομασία Δαφνούλα (λόγω βρύσης με την ίδια ονομασία) και εγκαταστάθηκαν όλοι μαζί στην σημερινή τοποθεσία του χωριού.

Εκκλησίες

Στο χωριό υπάρχουν δύο Ιεροί Ναοί. Πρόκειται για τον προστάτη του χωριού τον Ι.Ν. Άγιου Δημητρίου και τον Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας που γιορτάζουν 26 Οκτωβρίου και 4 Δεκεμβρίου αντίστοιχα. Το έθιμο είναι να γίνεται πανηγύρι, να σφάζονται αρνιά να μαζεύονται οι ξενιτεμένοι για τον Εκκλησιασμό και να γίνεται κοινώς γιορτή 2-3 ημερών από όλους. Και για τους 2 Αγίους υπάρχουν μαρτυρίες ότι έχουν προστατέψει πολλές φορές στο παρελθόν το χωριό και τους κατοίκους και τους θεωρούν προστάτες κυρίως των κοπαδιών τους.

Πολιτιστικά

Από το 2008 έχει ιδρυθεί Πολιτιστικός Σύλλογος με σκοπό την ανάδειξη του χωριού αλλά και την δραστηριοποίηση σε διάφορες εκδηλώσεις πάντα με σεβασμό και έμφαση στα ήθη και έθιμα του χωριού. Κατάφερε να συγκεντρώσει στοιχεία και να εκδόσει διαφημιστικό-ιστορικό βιβλίο που περιλαμβάνει πολλές ενότητες και θέματα για το χωριό.

Αξιοθέατα

Λίγο έξω από το χωριό υπάρχουν κατάλοιπα από μισογκρεμισμένο κάστρο.Πρόκειται για κατασκευή επί Φραγκοκρατίας στην Ελλάδα.

Πρόσβαση

Όπως όλα τα χωριά του Δήμου έτσι και ηΔαφνούλα βρίσκεται μακρυά από μεγάλες πόλεις. Με το Καρπενήσι το χωρίζουν 95 χιλιόμετρα. Από Αγρίνιο 90 χλμ και από Άρτα 88 χ.λ.μ. Μπορεί εύκολα να οδηγηθεί κάποιος αφού υπάρχει πλήρης σηματοδότηση.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Νέου Αργυρίου κ. Κολοκούρα Θεοφάνη – τηλ: 6976638315