Γενικά

Η Τοπική Κοινότητα Ραπτοπούλου υπάγεται είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό μετά το Καρπενήσι με 595 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011) .
Απέχει από την έδρα του Δήμου, το Κερασοχώρι 45χιλ. και από το Καρπενήσι, την πρωτεύουσα του Νομού 90 χιλ. Βρίσκεται σε υψόμετρο 880 περίπου μέτρων στους πρόποδες του βουνού Τσούκα (1475μ).

Βρίσκεται στο Β.Δ. τμήμα του Νομού Ευρυτανίας. Είναι κοντά στα όρια των Νομών: Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας και Καρδίτσας με τους οποίους και επικοινωνεί. Φυσικό όριο με το Νομό Αιτωλοακαρνανίας είναι ο Αχελώος ποταμός όπου υπάρχει και το περίφημο πέτρινο γεφύρι της Τέμπλας το οποίο κτίστηκε το 1911, διατηρητέο μνημείο αρχιτεκτονικής.
Περιβάλλεται από τις Τοπικές Κοινότητες: Λιθοχωρίου, Λεπιανών, Νέου Αργυρίου, Πρασιάς και Κέδρων. Είναι ορεινή Τοπική Κοινότητα σε υψόμετρο 840 μέτρων. Πριν την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης», ήταν έδρα του Καποδιστριακού Δήμου Ασπροποτάμου, όπου σήμερα λειτουργούν ΚΕΠ και άλλες υπηρεσίες του Δήμου.
Αποτελείται από τους οικισμούς: Ραπτόπουλο, Κάτω Ραπτόπουλο, Συγκέρι, Παλιοχώρι, Πουλιάνα, Τσερνόκα, Κεραμαριά, Μουτσιάρα και Ιτέα.

Στη  θέση Παλαιόκαστρο υπάρχουν ερείπια αρχαίου κάστρου. Η περιοχή είναι γεμάτη κεραμικά θραύσματα και μεγάλες πελεκητές πέτρες οχύρωσης. Επειδή όμως μετατράπηκε σε χωράφια για καλλιέργεια είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το μέγεθος του κάστρου.

Αν και τα περισσότερα χωριά του Νομού μας είναι γερασμένα σε πληθυσμό, το Ραπτόπουλο έχει νέο κόσμο. Οι κάτοικοι ασχολούνται με γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία και καστανοκαλλιέργεια.  Το καλοκαίρι, όπως εξάλλου και στα γύρω χωριά έρχονται στο χωριό σχεδόν όλοι οι ξενιτεμένοι ιδιαίτερα οι εσωτερικοί μετανάστες.

Ονομασία

Λέγεται σύμφωνα με τους ντόπιους, ότι το χωριό πήρε το όνομά του από έναν ράπτη που λέγονταν Ραπτόπουλος και έιχε έρθει στο χωριό από την Ήπειρο.

Παροχές

Λειτουργεί Παιδικός Σταθμός, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο και Λύκειο. Επίσης υπάρχει Εθνική Τράπεζα, Ταχυδρομείο. Έχει φαρμακείο, Αγροτικό ιατρείο και Κτηνιατρείο. Υπάρχει ξενοδοχείο, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καταστήματα- super market, φούρνος και ταβέρνες όπου αποτελούν και την αγορά της γύρω περιοχής.

Απέναντι από το χωριό υψώνεται το πυκνό ελατόδασος Τσούκας με τις αιωνόβιες καστανιές, από τα μεγαλύτερα της Ευρυτανίας και ασφαλώς το κεφάλαιο και στολίδι της περιοχής όπου αποτελεί και καταφύγιο πολλών άγριων ζώων. Όποιος ανέβει στην κορυφή της Τσούκας θα απολαύσει την πανοραμική θέα του Αχελώου, των βουνών του Βάλτου και των Αγράφων.
Χωριό με παράδοση στην φιλοξενία, περιμένει πάντα με χαρά τους επισκέπτες για μια ξεκούραστη διαμονή.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ραπτοπούλου, κ. Σεραφείμ Τριαντάφυλλο – τηλ: 6977700859