Η Βαλαώρα χτισμένη στα 500 μ. υψόμετρο, νοτιοδυτικά της Δημοτικής Ενότητας Απεραντίων, απλώνεται σε τρεις οικισμούς: το Δρακοπήδημα, τα Κονδυλέικα και το Παλιοχώρι. Έχει 369 μόνιμους κατοίκους (βάσει απογραφής 2011), που απασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία.
Το πετρώδες έδαφος, στο οποίο οφείλει το όνομά της, καθώς και ο ανοικτός ορίζοντας και η ορατότητα που διαθέτει, χαρακτηρίζουν μορφολογικά το τοπίο του χωριού. Το ξερό κλίμα είναι ιδιαίτερα ευχάριστό και ευεργετικό.

Αξιοθέατα

Προχριστιανικά ανεξερεύνητα κάστρα όπως το Κάστρο της Μάρως στη θέση Παλιοκιάφα, ή Πόλη- Κιάφα και τα κάστρα στη θέση Καταβόθρα και Κάστρο με τα γιγάντια «Κυκλώπεια Τείχη», μαρτυρούν την ιστορία του χωριού από αρχαιοτάτων χρόνων.

Η Βαλαώρα είναι η προγονική γη του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Στο Παλιοχώρι στη θέση ¨Παλιοκτίρια¨, υπήρξαν μέχρι αρκετά χρόνια πριν ερείπια της οικίας των προγόνων του , ενώ προτομή του μεγάλου μας ποιητή, υπάρχει εντός της παιδικής χαράς, που βρίσκεται δίπλαστο πετρόκτιστο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο του χωριού.

Η Παναγία, η παλαιότερη εκκλησία του χωριού βρίσκεται στο Παλιοχώρι, σε θέση περίοπτη, χτισμένη το 1896, αφού κατεδαφίσθη ο μικρότερος ναός που υπήρχε εκεί. Σύμφωνα με την παράδοση στη θέση αυτή ευρέθη από βοσκούς της περιοχής εικόνα της Παναγίας. Πολύ μεταγενέστερος είναι ο ναός των Αγίων Αποστόλων στην Πάνω Βαλαώρα. Στο χωριό υπήρξαν παλιότερα πολλά ξωκλήσια, πολλά από τα οποία προσφάτως ξαναχτίστηκαν από ιδιώτες στις ίδιες τοποθεσίες, ενώ στην είσοδο του οικισμού Κονδυλέικα προβάλει επιβλητικά ο Προφήτης Ηλίας, πανέμορφο εκκλησάκι επάνω σε κατάφυτο λοφίσκο.

Τα ασβεστολιθικά πετρώματα του χωριού καθώς και το λιγοστό χώμα, παράγουν ιδιαιτέρως γευστικά προϊόντα με φημισμένη παλαιότερα τη νόστιμη φακή Βαλαώρας. Επίσης τα γαλακτοκομικά και το κρέας που παράγονται εδώ ξεχωρίζουν για τη γεύση τους. Να επισημάνουμε πως στη Βαλαώρα βόσκει ελεύθερα , εδώ και χιλιάδες χρόνια η πολυκερατική αγελάδα, χαρακτηριστική για το μικρό της μέγεθος.

Χαρακτηριστικό και πρωτότυπο στη Βαλαώρα υπήρξε και το φράξιμο των χωραφιών , μοναδικό στην Ευρυτανία, ίσως και σε όλη την Ελλάδα, που γινόταν με απλούς και μονούς τοίχους με ασβεστόπετρες που υπάρχουν άφθονες στην περιοχή. Ένα μοναδικό μνημείο της φύσης , το φαράγγι του Μπουζονίκου , συνδεδεμένο με πολλές δοξασίες και δεισιδαιμονίες της περιοχής, σας περιμένει να το διασχίσετε 200μ. δεξιά από τη Γέφυρα του Γρανιτσιώτη, πηγαίνοντας προς Τοπόλιανα. Η έξοδος του φαραγγιού είναι 500 μ. ψηλότερα πάντα πλάι στο ποτάμι.

Επίσης στην περιοχή Κάστρο και Τρουμπλίτσα (Κουντρί) μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει την καταπληκτική θέα και τα «ελληνικά φιορδ», της Τεχνητής Λίμνης Κρεμαστών, ενώ αν σας αρέσουν οι εξερευνήσεις , ανακαλύψτε τα ασβεστολιθικά πετρώματα της περιοχής, τα ενδιαφέροντα σπήλαια, παίρνοντας πληροφορίες από ντόπιους , όπως ¨Σπλιά τ΄Θεού¨ , ¨Καλύβ΄τ΄Κώτσια¨, ¨Σπλιά τ’ Κονδυλαίων¨.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον πρόεδρο της Τ.Κ. Βαλαώρας, κ. Ζαρμακούπη Αλκιβιάδη – τηλ: 6978889738