Το μνημείο αυτό αποτελεί τόπο θανάτωσης δεκάδων ανθρώπων κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες στις 12 Απρίλη του 1947.
Πέρα από τη λιτότητα που διαθέτει, κρύβει μια συγκλονιστική και πραγματική ιστορία ανθρώπων, οι οποίοι βρήκαν βίαιο θάνατο στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου.
Πάνω σε ένα πέτρινο χτιστό τοιχίο υπάρχουν δυο μαρμάρινες πλάκες, εκ των οποίων η μια έχει σκαλισμένο ένα ποίημα προς τιμή των πεσόντων: «διαβάτη που περνάς άφησε εδώ ένα λουλούδι για όλους τους αδικοχαμένους του εμφυλίου».
Η άλλη πλάκα αναφέρει το γεγονός συνοπτικά «ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΑΥΤΗ ΕΠΕΣΑΝ ΧΤΥΠΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΦΟΒΕΡΗ ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΟΥ Δ.Σ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΑΜΑΧΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΙΣ 12/4/1947.
Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, οι Αγγλο-Αμερικάνοι εξουσιαστές και ο Κυβερνητικός Στρατός ήθελαν να συντρίψουν οριστικά τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδος, στην περιοχή των Αγράφων. Το βάρος ανέλαβαν τρεις καλά εξοπλισμένες Ταξιαρχίες από την Άρτα, το Καρπενήσι και την Καρδίτσα. Στην περιοχή των Αγράφων δρούσαν μικρές ομάδες ανταρτών, καθώς και το τάγμα του Σοφιανού. Οι πρώτες σκληρές μάχες ανάμεσα στον Κυβερνητικό στρατό, τους αντάρτες και τον Δημοκρατικό στρατό δόθηκαν στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρας και στα βουνά των Αγράφων. Για να καταφέρουν να ξεφύγουν από τον κλοιό, το τάγμα του Σοφιανού και εκατοντάδες καταδιωκόμενοι πολίτες αποφάσισαν να προχωρήσουν προς τη Σάικα και το Καροπλέσι και από εκεί θα έφταναν στη περιοχή της Βουλγάρας, όπου βρίσκονταν το Αρχηγείο της Θεσσαλίας του Δ.Σ.Ε.
Το εγχείρημά τους ήταν δύσκολο, γιατί θα έπρεπε να περάσουν τα ανεμοδαρμένα βουνά της Νιάλας, με υψομ. πάνω από 2.000 μ. Ο αντάρτικος λόχος ξεκίνησε στις 11 Απρίλη 1947 για την μεγάλη πορεία.
Από τα πρώτα βήματά τους ξέσπασε βαριά κακοκαιρία και η πορεία τους δυσκόλευε όλο και πιο πολύ, διότι το χιόνι άρχισε να πέφτει πυκνό και το κρύο να γίνεται όλο και πιο τσουχτερό. Το αποτέλεσμα ήταν αντάρτες και πολίτες να αρχίζουν να πέφτουν νεκροί, άλλοι λόγω της χιονοθύελλας και άλλοι γλιστρούσαν και έπεφταν στα θεοσκότεινα φαράγγια.
Πρώτα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά.
Το ιστορικό αυτό μνημείο της Νιάλας μας φέρνει στο φως και στην μνήμη την τραγωδία που βίωσαν οι συμπατριώτες μας στις 12 Απρίλη του 1947.