Κερασοχώρι, 30-05-2022
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με μια λιτή τελετή έγινε η επετειακή εκδήλωση για τα 78 χρόνια από την ίδρυση της Π.Ε.Ε.Α στη Βίνιανη. Την Κυριακή 29 Μαΐου στο χώρο του ιστορικού Σχολείου – Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Δήμο Αγράφων σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Βίνιανης παραβρέθηκαν, ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Καρδαμπίκης, ο Βουλευτής Ν. Ευρυτανίας κ. Κοντογεώργος, οι Αντιδήμαρχοι Αγράφων κ. Κοτρώνα και κ. Μάκκας, ο Διοικητής ΔΙ.Π.Υ.Ν Ευρυτανίας κ. Φυσέκης, ο εκπρόσωπος της ΔΕΕΠ Ν.Ευρυτανίας κ. Μπαλτάς, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Ευρυτανίας κ. Βεντούρη και κ. Ξυραφάκης, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Καραγιάννη, οι τοπικοί Πρόεδροι κ. Μαντής, κ. Κοσμάς, κ. Ζώτου.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Καρδαμπίκης, ο Βουλευτής Ν. Ευρυτανίας κ. Κοντογεώργος, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βεντούρη, ενώ ο πανηγυρικός λόγος της ημέρας εκφωνήθηκε από την Αντιδήμαρχο Παιδείας & Πολιτισμού κ. Κοτρώνα.
Στις 10 Μάρτη του 1944, στο χωριό Βίνιανη της Ευρυτανίας, ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του ΕΑΜ η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), γνωστή και ως Κυβέρνηση του Βουνού, αφού έτσι την κατέγραψε ο λαός στη δική του μνήμη κι έτσι πέρασε στη λαϊκή ψυχή από γενιά σε γενιά.
«Βυθισμένη» στην ιδιόμορφη ορεινή ομορφιά της Ευρυτανίας, η Βίνιανη βρίσκεται ανάμεσα σε έλατα που μονάχα ο δρόμος χωρίζει από πελώρια πλατάνια, τα οποία ποτίζουν τα κλαδιά τους στα νερά του Μέγδοβα. Σ’ αυτήν την πανέμορφη τοποθεσία, είναι το μέρος που η ηγεσία του ΕΑΜ μετέτρεψε σε προπύργιο του απελευθερωτικού αγώνα. Ήδη από το Μάρτη του 1944, η Βίνιανη ήταν η έδρα της Κυβέρνησης του Βουνού .
Εδώ πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες, κομβικής σημασίας συσκέψεις που έθεσαν τον άξονα δράσης, προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι που είχαν τεθεί ευθύς εξαρχής: η Εθνική Απελευθέρωση. Η αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας. Η βελτίωση, ολοκλήρωση και απρόσκοπτη λειτουργία των θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η προσαρμογή του λαϊκού στρατού στις αξιώσεις της νέας πραγματικότητας. Η ικανοποίηση των βιοτικών αναγκών του ελληνικού λαού και η περίθαλψη των θυμάτων του κατακτητή.
Τούτη τη φορά, η Ιστορία δε γεμίζει μερικές σελίδες ενός βιβλίου με αράδες από μελάνι. Ξετυλίγεται στα λιθόστρωτα μονοπάτια του χωριού, στο κατώφλι των σπιτιών, στα δωμάτια που κρύβουν οι χοντροί τοίχοι, έξω από το παλιό καφενείο. Στα δρομάκια όπου, ανάμεσα στις τσουκνίδες και στα αγριόχορτα που ανταμώνει σήμερα όποιος τα περπατήσει, τα ίχνη των ΕΛΑΣιτών μοιάζουν να μην έχουν σβήσει. Εκεί όπου, αν ο οδοιπόρος κλείσει τα μάτια, δεν είναι δύσκολο να αντικρίσει τις αντάρτισσες να πλένουν στη ρεματιά. Όπως και να αφουγκραστεί τις κουβέντες που έστηναν οι χωριανοί με τα στελέχη της ΠΕΕΑ για την πορεία του αγώνα, αλλά και τα καθημερινά προβλήματα.
Ένα ολόκληρο χωριό αφηγείται πως, την ώρα που ο ελληνικός λαός πολεμούσε τον κατακτητή, μέσα στην πείνα και τις κακουχίες, ανταμώνοντας καθημερινά το θάνατο, την ίδια εκείνη ώρα, πάσχιζε να θεμελιώσει την ανοικοδόμηση μιας χώρας μισοκατεστραμμένης. Να εδραιώσει τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία, να εδραιώσει τη λαϊκή εξουσία.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Ειδικός Σύμβουλος κ. Κώστας Κουτσοθανάσης.